Siirry pääsisältöön

Ihana ihana syksy!

Olen jo pitkään odottanut syksyn värejä ja tuoksuja ja nyt kun ne vihdoin ovat täällä, olen onneni kukkuloilla. Haravointi ei ole ollenkaan tylsää, varsinkin kun lehdet pääsevät hyötykäyttöön kanalan pehkuun ja kohopenkkeihin. Äsken purkitin ensimmäisen satsin omenasosetta maahan pudonneista omenista. Tyrniä on tullut mukavasti ja se on nyt keruukypsää. Muutamaa poutapäivää toivoisin, jotta olisi mukavempi nostaa perunat ja sipulit (mitä niistä enää kaiken kosteuden jälkeen on jäljellä). Intiaanikesäähän ne lupailivat vielä... Tomaatitkin saavat siis vielä kypsyä kasvihuoneessa. Ensi vuonna aloitan taimikasvatuksen paljon aikaisemmin, enkä arkaile istuttaa tomaattia avomaalle. Ovat kuulema paljon makeampia, kuin kasvihuoneessa kasvatetut. 


Talon portailta on hyvä vahtia pihapiiriä.


Harmaa sää on saanut minut jonkinlaiseen unitilaan ja olen ollut paljon kalenteria jäljessä. Aloitinkin bullet journalin, jotta saisin motivaatiota terästäytyä ja olla ajantasalla kaikesta.


Olen taas innostunut leipomaan. Nytkin on leivinuuni kuumana ja leipätaikina kohoamassa.


Näin syksyn kynnyksellä on hyvä viimeistään heittää talviturkki. Vesi oli oikein siedettävää, lukuunottamatta niskaa, josta kylmä tuntui kirivän aivoihin.


Kanat munivat ahkerasti 3-5 munaa päivässä. Pienin muna on nuorikon ensimmäinen tuotos. Välillä joku kana taas yllättää munalla, missä on kaksi keltuaista.

Nyt on aika pyöräyttää leipä uuniin. Palailen seuraavan kerran todennäköisesti remonttikuulumisilla!

Kommentit

 1. Mikset ole ikinä kertonut äijilles, että kuivat lehdet sopivat kanalanpehkuun! Tai miksi äitis ei ole sitä itse koskaan oivaltanut...
  Keräsimme muuten kaikki luumut pois sisälle kypsymään. Että jos luumuja halajat, kannattaa kävästä parin päivän sisällä. Kypsyvät tosi nopeasti. Karhunvattu hidastelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karhunvattu ei hidastele, vaan ipanas käy popsimassa ne pensaasta ennen aikojaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat

Tänään käynnistyi tälle vuodelle yhteispostaussarja. Laitan tämän postauksen loppuun linkit muihin aihetta käsitteleviin blogeihin. Yhteispostaussarja on hyvä tapa saada eri näkökulmia ja kokemuksia vähällä vaivalla ja itselle rutiinia blogin päivittämiseen. 
Sarjan ensimmäisen osan aiheena on talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat. Normaalisti tähän aikaan vuodesta minulla olisi jo tarkka suunnitelma ja visio tulevasta vuodesta, mutta tällä hetkellä pää lyö tyhjää. Visio tilani kehittämisestä on kutakuinkin sama, kuin aiempinakin vuosina. Tänä vuonna kuitenkin toivoisin saavani enemmän asioita aikaan. 

Pihapiiriä ympäröi tupa, navetta ja aitta. Pihalle mietin kasvilavoja hyödyntääkseni "joutomaan". Kasvilavat on myös helppo suojata kanoilta, jotka tykkäävät kylpeä niissä.

Haaveilen pihasaunasta ja olen miettinyt tämän tönön entisöintiä. Se on alunperin sauna ollutkin, mutta edelliset asukkaat muuttivat sen verstaaksi. Sillekin olisi käyttöä, mutta tilat ovat hyvi…

Yhteispostaussarja: kasvimaa ja maanparannus

Tänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.
Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin. Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...
Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin…

Yhteispostaussarja: eteneminen ja puutarhani marjat

Jälleen on omavaraisbloggaajien yhteispostauksen aika.  Tässä osassa kerron hieman etenemisistä ja puutarhani marjoista, kuten otsikkokin jo kertoo.
Toukokuu on ollut todella kiireinen ja stressiltäkään en ole välttynyt. Minulla oli kuuden viikon työharjoittelu ja näyttö, johon kasasin itselleni paineita. Niistä kuitenkin selvittiin kiitettävin arvosanoin, joten nyt voin hetkeksi huokaista (ja rynnätä kasvimaalle). Kesäkin toki menee opiskellessa, mutta ehkä ehdin myös nauttia kesästä.
Kasvimaalle olen saanut vasta sipulit ja kolme riviä perunaa. Työharjoittelu imi lähes kaiken mehun itsestäni, joten voimia ei juurikaan kotitöihin ja kasvimaalle jäänyt. Viime viikko taas oli rennompi, mutta huonoin aika kylvää tai istuttaa mitään. Kasvimaan olen kuitenkin viime viikolla saanut muokattua ja kitkettyä, joten ei viime viikko ihan turha ollut. Ja muutenkin vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen on turvallisinta mitään hallanarkaa laittaakaan avomaalle. 
Pihan ja kasvimaan aitaaminen on ollut…