Siirry pääsisältöön

Metsävattuja ja muita herkkuja

Kuivuudesta huolimatta luonto on täynnä syötävää niin ihmisille, kuin eläimillekin. Nyt olisi hyvä hetki kerätä ja kuivata esimerkiksi kanoille maitohorsmaa talveksi. Vaan helle ei oikein innosta rehkimään. 

Mansikkamaalta olen kerännyt pari-kolme kertaa viikossa satoa. Vielä pitäisi ostaa joltain mansikkatilalta, jotta olisi tarpeeksi talven varalle. Ensimmäiset mansikkaraparperihillot olen jo kerennyt keittämään ja maistamaankin. 


Mangoldia tulee todella hyvin, eikä tuholaisetkaan pahemmin ole sitä vaivannut. Olen jo kerennyt osan sadosta pakastamaan, vaikka varsinainen korjuuaika onkin ensipakkasten kynnyksellä vasta. 

Yrtit ovat kasvaneet kiitettävästi ja niitä alan hiljalleen kerätä kuivattavaksi. Saatan myös tehdä yrttiöljykuutioita pakkaseen.

Sipulia olen kerännyt sen verran, kuin on varret alkaneet kukkimaan. Pari sipuli jätin maahan vielä jatkamaan kukintaansa uusien istukkaiden toivossa. Sanotaan, että sipuli alkaa runsaasti kukkimaan, jos ne on istutettu kylmään maahan. Oman kokemukseni pohjalta näin ei kuitenkaan ole, sillä varpasiltaan kun kasvimaata käänsin ja sipuleita istutin, tuntui maa varsin vilpoisalta, mutta vain muutama sipuli on alkanut kukkimaan. Kukkinut sipuli ei säily kovinkaan pitkään, joten sen takia kukinta ei ole toivottavaa. Kukkineet sipulit voi siis kerätä hyvissä ajoin pois ja vaikka pakastaa silputtuna, mikäli ne eivät ehdi ennen sitä ääntä kohti.


Tänään aamulla selkä oli liian kipeä voidakseni keskittyä kouluhommiin, joten lähdin kävelylle. Takaisin piti pian palata hakemaan astioita, kun löysin kypsiä vadelmia. Omilla mailla vadelmat ovat vielä todella raakoja. Vadelmien lisäksi keräsin siankärsämöä teetä varten ja puutarhasta mansikoita ja herukoita. Löytyypä korista myös hieman poimulehteäkin, mitä laitoin siankärsämön kanssa teehen. Näiden kahden kasvin vaikutuksia kannattaa googletella ;)

Oli jännä huomata, miten omalla maalla kaikki on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa ja raakaa, kun taas jo parin sadan metrin päässä on kypsää. Tämä ero tosin auttaa siinä, että kun huomaan muiden jo jotain keräävän, ei itselläni vielä ole kiirettä.

Kasvihuoneesta löysin chilien katveesta yhden kurkuntaimen, jossa oli kehittymässä yksi kurkku. Tyhjää parempi. Chilit eivät ole vielä kukkineet ja nähtäväksi jää, tuleeko niistä mitään. 

Ensi vuodeksi haluaisin paljon kasvulavoja kasvimaalle ja pihaankin. Ne olisi helpompi myös suojata tuholaisilta ja kanoilta. Mielessäni myös näen humalaköynnösportin, upeat ja runsaat kukkaistutukset ja hedelmistä notkuvat puut. Suunniteltu on puoliksi tehty, joten ennen kuin ryntään mihinkään puutarhamyymälään, täytyy ensin tehdä perusteelliset suunnitelmat mitä laittaa mihinkin ja mitä kasvien menestymiseen tarvitaan. Jospa malttaisin kunnolla suunnitella, ettei myöhemmin tarvitsisi katua ja harmitella.

Tänään maillani samoillessani sain taas todeta, kuinka kipeästi tarvitsisin lampaita laiduntamaan. Jälleen, jos vain malttaisin mieleni monilta turhuuksilta, voisi jo ensi vuonna mahdollisesti pieni lammaskatras olla Palokankaan metsissä laiduntamassa ja tekemässä arvokasta maisemanhoitotyötä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat

Tänään käynnistyi tälle vuodelle yhteispostaussarja. Laitan tämän postauksen loppuun linkit muihin aihetta käsitteleviin blogeihin. Yhteispostaussarja on hyvä tapa saada eri näkökulmia ja kokemuksia vähällä vaivalla ja itselle rutiinia blogin päivittämiseen. 
Sarjan ensimmäisen osan aiheena on talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat. Normaalisti tähän aikaan vuodesta minulla olisi jo tarkka suunnitelma ja visio tulevasta vuodesta, mutta tällä hetkellä pää lyö tyhjää. Visio tilani kehittämisestä on kutakuinkin sama, kuin aiempinakin vuosina. Tänä vuonna kuitenkin toivoisin saavani enemmän asioita aikaan. 

Pihapiiriä ympäröi tupa, navetta ja aitta. Pihalle mietin kasvilavoja hyödyntääkseni "joutomaan". Kasvilavat on myös helppo suojata kanoilta, jotka tykkäävät kylpeä niissä.

Haaveilen pihasaunasta ja olen miettinyt tämän tönön entisöintiä. Se on alunperin sauna ollutkin, mutta edelliset asukkaat muuttivat sen verstaaksi. Sillekin olisi käyttöä, mutta tilat ovat hyvi…

Yhteispostaussarja: kasvimaa ja maanparannus

Tänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.
Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin. Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...
Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin…

Yhteispostaussarja: eteneminen ja puutarhani marjat

Jälleen on omavaraisbloggaajien yhteispostauksen aika.  Tässä osassa kerron hieman etenemisistä ja puutarhani marjoista, kuten otsikkokin jo kertoo.
Toukokuu on ollut todella kiireinen ja stressiltäkään en ole välttynyt. Minulla oli kuuden viikon työharjoittelu ja näyttö, johon kasasin itselleni paineita. Niistä kuitenkin selvittiin kiitettävin arvosanoin, joten nyt voin hetkeksi huokaista (ja rynnätä kasvimaalle). Kesäkin toki menee opiskellessa, mutta ehkä ehdin myös nauttia kesästä.
Kasvimaalle olen saanut vasta sipulit ja kolme riviä perunaa. Työharjoittelu imi lähes kaiken mehun itsestäni, joten voimia ei juurikaan kotitöihin ja kasvimaalle jäänyt. Viime viikko taas oli rennompi, mutta huonoin aika kylvää tai istuttaa mitään. Kasvimaan olen kuitenkin viime viikolla saanut muokattua ja kitkettyä, joten ei viime viikko ihan turha ollut. Ja muutenkin vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen on turvallisinta mitään hallanarkaa laittaakaan avomaalle. 
Pihan ja kasvimaan aitaaminen on ollut…