Siirry pääsisältöön

Mitä omavaraistelun kannalta olennaisia taitoja haluaisin hankkia?

Omavaraisuuteen pyrkiminen vaatii monien taitojen opettelua. Kaupungissa eläneenä, kaiken kaupasta saaneena olen nyt vaikeassa vaiheessa. Olisi niin paljon opeteltavaa ja kaikki se pitäisi oppia heti malttamattoman luonteeni takia. Minulla on tapana perehtyä johonkin asiaan intohimoisesti jonkin aikaa, kunnes innostus lopahtaa ja homma jää kesken. Pisimpiä keskeneräisiä asioita on mm. neulottu torkkupeitto (5 vuotta) ja villapaita (4 vuotta). Torkkupeiton lankoineen itseasiassa taisin lahjoittaa pois, mutta villapaita vielä odottaa tekijäänsä. Sitä tosin täytyy purkaa hyvän matkaa, koska se olisi nyt minulle pieni. Tämän hetken suurimmat haasteet liittyvät kasvimaahan. En ole viherpeukalo ja sen huomaa, kun katsoo kylvöjäni. Äskettäin uusin kylvöni, kun edelliset kuihtuivat tai jäivät kokonaan itämättä. Lehtikaali pilkottaa jo ja sipulitkin ovat hyvällä mallilla.

1. taito onkin kasvimaan perustaminen. Siihen on tulossa apua, kun menen ensikuussa permakulttuurikurssille. Permakulttuurista voit lukea lisää klikkaamalla tätä tekstiä. Tämä vuosi olkoon harjoittelua ja oppimista. Ensi vuonna osaan toivottavasti suunnitella ja toteuttaa kasvimaani paremmin. Voi siinä mennä useampikin vuosi...

2. Mehiläisten hoito. Mehiläiset ovat ympäristömme kannalta elintärkeitä pölyttäjiä ja tänä päivänä niitä uhkaa monet vaarat. Oletko koskaan miettinyt mitä tapahtuisi, jos mehiläiset kuolisivat sukupuuttoon? Sen lisäksi, että mehiläiset pölyttävät ympäristöäni, ne tuottavat makeaa ja terveellistä hunajaa ja niistä voi myös saada tuloja hunajaa myymällä. Kangasniemellä tosin on jo useampi hunajantuottaja.

3. Luonnosta kerättävä ravinto. Eli sienet, marjat, yrtit ja muut kasvit. Tähän en sisällytä riistaa. Kesäkuussa menen villiyrttikurssille ja olen ladannut puhelimeeni Villivihannes-sovelluksen. Suomen luonto on täynnä hyödynnettäviä kasveja, mutta ne täytyy ensin tuntea, ettei mene poimineeksi jotain myrkyllistä. Moni syötävä kasvi muistuttaa erehdyttävästi myrkyllistä sukulaistaan.

4. Käyttöesineiden valmistus. Sen opettelun olenkin jo aloittanut edellä mainitusti neulomisella ja ompelemisella. Kangaspuiden käyttöä pitäisi palauttaa myös mieleen. Pellavaa menee tänä vuonna peltoon, mutta en odota saavani siitä kangasta vielä tässä vaiheessa. Kunhan opettelen ja kokeilen. Aloitin tammikuussa puusepän opinnot, jotka äskettäin vaihdoin puuartesaanin opintoihin. Nyt pääsen tekemään enemmän käsin ja perinteisin menetelmin. Käyttöesineitä olen jo hieman tehnyt, mm. leikkuulautoja, leipälapioita, lastoja, voiveitsiä, huonekaluja... (Lukijatoive koulustani/opiskeluistani työn alla!)

5. Lihan ja kalan hankkiminen ja käsittely. Olen vihdoin suorittanut metsästäjäntutkinnon ja kotona metsälle pääsyä odottaa kaksi karhukoiraa ja kaksi ajokoiraa. Riistassa vain on tänä päivänä mielettömät määrät raskasmetalleja, joten sitä ei voi ylettömiä määriä syödä. Metsästys ei myöskään ole ilmaista, joten se asettaa rajoitteita. Kalastanut olen todella vähän ja kalan käsittely on inhottavaa. Pelkkä suomujen näkeminen puistattaa. Kala on kuitenkin hyvää ja terveellistä (on niissäkin toki raskasmetalleja kuin on myös kasveissa jne.). Kalastamisessa saa olla tarkkana lupien kanssa. Milloin saan kalastaa? Missä? Miten? Kuinka paljon? Lihaa saan (saisin) tällä hetkellä omista kanoista ja kaneista. Kana on aivan herkullista, mutta meidän maatiaiset aika ruipeloita. Maatiaisten hyvät puolet kuitenkin menee koon edelle, joten niitä minulla tulee varmasti olemaan jatkossakin. Säilömistä täytyy opetella, jos joskus haluan tulla toimeen mahdollisimman vähällä sähkönkulutuksella.

6. Tämä liittyy kohtiin 4 ja 5, eli villan käsittely langaksi. Omatarvelampaita haluaisin jossain vaiheessa (heti!) ja lihan lisäksi tottakai tarkoitus on hyödyntää villa. Angorakaneista jouduin luopumaan, mutta niiden villaa vielä on, niitäkin olisi kiva tehdä langaksi.

7. Nahkojen muokkaus. Se on pitkäjänteistä ja tähän mennessä olen joka yrityksellä epäonnistunut. Kanin nahkojen muokkaus ulkopuolisella maksaa keskimäärin 15€/nahka, joten kyllä siinä säästäisi, jos ei aikaa ja vaivaa, niin rahaa itsetehdessä.

8. Ruuan säilöminen ilman sähköä. Tällä hetkellä käytössäni on kellari ja maakuoppiahan voi aina tehdä. Olisi kuitenkin hyvä osata oikeat säilömismenetelmät, ettei ruuat pilaannu ja mene hukkaan.

9. Siementen talteenotto. Milloin ja miten ja kuinka säilytetään. Helposti tuli Hyötykasviyhdistykseltä tilattua isolla rahalla siemeniä, osan voisi ottaa itse talteen seuraavaa vuotta varten.

Muiden omavaraisbloggaajien aiheesta kirjoitetut päivitykset:

http://farmertobee.blogspot.com/2016/04/mita-omavaraistelun-kannalta-olennaisia.html
http://isontalo.blogspot.fi/2016/04/10-taitoa-jotka-toivoisin-oppivani.html
http://maa-tuskat.blogspot.fi/2016/04/omavaraisuudessa-tarvittavat-top-10.html
http://www.korkeala.fi/blogi/mita-omavaraistelun-kannalta-olennaisia-taitoja-haluaisin-hankkia/
http://www.morgenstjerna.blogspot.no/2016/04/visio-pohjoisesta-selviytymisesta.html
http://varmuusvara.blogspot.fi/2016/04/mita-viela-haluaisin-oppia.html


Kommentit

 1. Mukava listaus :)
  Itseänikin kiinnostaa tuo siementen kerääminen seuraavaksi vuodeksi. Joidenkin kasvien kohdalla olen siemenomavarainen, mutta asiaa pitäisi laajentaa.

  VastaaPoista
 2. Minä saan kalaa runsaasti ja siten pysyn eläinproteiinien suhteen omavaraisena niin kauan kun on sähköä eli tarve oppia kalan säilöminen ilman sähköä on yksi tavoitteeni - juuri niin kuin sinulla lihan suhteen.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Sähkötön säilöminen sai taas heräämään vanhan unohdetun projektin eli maakellarin.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhteispostaussarja: kasvimaa ja maanparannus

Tänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.
Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin. Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...
Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin…

Yhteispostaussarja: eteneminen ja puutarhani marjat

Jälleen on omavaraisbloggaajien yhteispostauksen aika.  Tässä osassa kerron hieman etenemisistä ja puutarhani marjoista, kuten otsikkokin jo kertoo.
Toukokuu on ollut todella kiireinen ja stressiltäkään en ole välttynyt. Minulla oli kuuden viikon työharjoittelu ja näyttö, johon kasasin itselleni paineita. Niistä kuitenkin selvittiin kiitettävin arvosanoin, joten nyt voin hetkeksi huokaista (ja rynnätä kasvimaalle). Kesäkin toki menee opiskellessa, mutta ehkä ehdin myös nauttia kesästä.
Kasvimaalle olen saanut vasta sipulit ja kolme riviä perunaa. Työharjoittelu imi lähes kaiken mehun itsestäni, joten voimia ei juurikaan kotitöihin ja kasvimaalle jäänyt. Viime viikko taas oli rennompi, mutta huonoin aika kylvää tai istuttaa mitään. Kasvimaan olen kuitenkin viime viikolla saanut muokattua ja kitkettyä, joten ei viime viikko ihan turha ollut. Ja muutenkin vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen on turvallisinta mitään hallanarkaa laittaakaan avomaalle. 
Pihan ja kasvimaan aitaaminen on ollut…

Talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat

Tänään käynnistyi tälle vuodelle yhteispostaussarja. Laitan tämän postauksen loppuun linkit muihin aihetta käsitteleviin blogeihin. Yhteispostaussarja on hyvä tapa saada eri näkökulmia ja kokemuksia vähällä vaivalla ja itselle rutiinia blogin päivittämiseen. 
Sarjan ensimmäisen osan aiheena on talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat. Normaalisti tähän aikaan vuodesta minulla olisi jo tarkka suunnitelma ja visio tulevasta vuodesta, mutta tällä hetkellä pää lyö tyhjää. Visio tilani kehittämisestä on kutakuinkin sama, kuin aiempinakin vuosina. Tänä vuonna kuitenkin toivoisin saavani enemmän asioita aikaan. 

Pihapiiriä ympäröi tupa, navetta ja aitta. Pihalle mietin kasvilavoja hyödyntääkseni "joutomaan". Kasvilavat on myös helppo suojata kanoilta, jotka tykkäävät kylpeä niissä.

Haaveilen pihasaunasta ja olen miettinyt tämän tönön entisöintiä. Se on alunperin sauna ollutkin, mutta edelliset asukkaat muuttivat sen verstaaksi. Sillekin olisi käyttöä, mutta tilat ovat hyvi…