Siirry pääsisältöön

Yhteispostaussarja: suunnitelmien eteneminen ja suosituksia

On jälleen joka kuun ensimmäisen maanantain yhteispostauksen aika. 
Minulta jäi maaliskuun yhteispostaus tekemättä motivaationpuutteen vuoksi. Nyt kuitenkin ryhdistäydyin ja aloitin tämän tekstin kirjoittamisen hyvissäajoin.

Tällä kerralla kerron vähän suunnitelmien etenemisestä (linkki suunnitelmiin) ja kirja-/ohjelma-/YouTube-suosituksistani.

Aika huonosti listasin tulevan kauden suunnitelmiani ja lumen ollessa vielä paksusti maassa, monien suunnitelmien toteutuminen odottaa vielä. Siemeniä olen kuitenkin kylvänyt jo jonkin aikaa sisällä. 
Tomaatit ovat jo pienellä taimella ja ensimmäinen koulinta on tehty. Laskeskelin, että minulla on tällä hetkellä yli 80 taimea. Lisäksi tein joillekin vanhoille siemenille idätystestejä. Ainakin salaatti itää vielä hyvin, vaikka siemenet ovat monta vuotta vanhoja. 
Kasvihuoneeseen olen jo kylvänyt salaatin siemeniä, jospa ne siellä itäisivät keleistä huolimatta. Minun oli tarkoitus syksyllä purkaa tuo pikkuruinen kasvihuone, sillä se on parhaat päivänsä nähnyt ja olin ihan varma, että se romahtaisi talven aikana. Saa tuo kuitenkin tämän kesää vielä pystyssä olla, kerran vielä pystyssä onkin. Kuitenkin ison kasvihuoneen hankkiminen/tekeminen houkuttaa päivä päivältä enemmän. Vielä kuitenkin mietin sellaiselle parasta paikkaa. Rumuutensa vuoksi haluaisin sen katseilta pois, mutta se tarkoittaisi talvella pitkän polun lapioimista, jotta pääsisin lumia pudottelemaan. Minulla ei todellakaan ole varaa isojen lumimassojen kestävään kasvihuoneeseen. Ja toisaalta, mitä paremmin kasvihuoneelle pääsee talvella, sitä aiemmin voisin sen ottaa keväällä käyttöön, kun ei tarvitsisi odottaa lumien sulamista.

Tällainen parhaat päivänsä nähnyt kasvihuone pihassa tönöttää. Nyt se on kyllä saanut armahduksen, sillä olen jo vienyt taimia sinne köllöttelemään auringossa.

Ja sitten niihin suosituksiin... Kirjoja olenkin jo suositellut edellisessä yhteispostauksessani, joten saatte hakeutua sinne lukemaan ne. Permakulttuuri-aiheisen kirjan olen vihjannut viimeisimmässä postauksessani.

Televisio-ohjelmista lempparini on tietenkin Tanskalainen maajussi. Sen uusin tuotantokausi on nähtävissä Yle Areenassa. Harmikseni tällä kaudella oli vain seitsemän jaksoa, joskin jakson kesto on hieman pidentynyt. 

Lisäksi olen Yle Areenasta katsonut Kekseliäs nikkari-sarjaa, jossa norjalainen perheellinen mies suunnittelee eriskummallisia keksintöjä perheen tilalla.
Muuten en pahemmin televisio-ohjelmia katso. Välillä Strömsössä on mielenkiintoisia aiheita ja ne jostain bongatessani saatan jakson katsoa. 

Televisio-ohjelmia enemmän suosin nykyään YouTubea. Sieltä katson jokaisen Talasbuan, Way Out West Blow-in blogin, Charles Dowdingin ja HuwsNurseryn videot. Juurikaan en muita tubettajia seuraa säännöllisesti, mutta yksittäisiä mielenkiintoisia videoita saatan katsoa. Yksi tällainen on Neversink Farm.
Tykkään myös katsoa kahta kiinalaista nuorta tubettajaa, sillä videot ovat todella mielenkiintoisia ja "herkullisia". 
Ensimmäinen on yunnanilainen tyttö, joka auttaa elättämään perhettään videoilla ja suurella puutarhalla saamillaan tuloilla. Videot löytyvät nimellä  滇西小哥
Toinen taas on 李子柒 (videoihin pääset kopioimalla nimet ja lisäämällä YouTuben hakukenttään, en osannutkaan laittaa suoraa linkkiä).

Yhteispostaussarjan muut blogit:

Kommentit

 1. Kiinalaiset tubettajat kuulostavat todella mielenkiintoisilta, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Youtubesta on mukava katsella videoita aina välillä, harrastan itsekin sitä joskus.

  VastaaPoista
 3. Laitoin myös lisää salaattia kasvihuoneeseen viikonloppuna, jos vaikka onnistuisi se jatkuvan sadon menetelmä kerrankin, eikä olisi kaikki salaatit samaan aikaan satovalmiita.

  VastaaPoista
 4. Ei ole kasvihuonettakaan ulkonäköön katsomista kunhan se toimii. Mulla oli aiemmin samantyyppinen, mutta vain kaapin kokoinen. Hienoja tomaatteja siellä valmistui.

  VastaaPoista
 5. No mutta, jos tuo kasvihuone toimii, niin antaa näyttää miltä näyttää! 80 tomaattia kuulostaa mahtavalta, itse yritän tänä keväänä hillitä itseäni kun viimeksi lähti lapasesta eikä ollutkaan tilaa taimille. Jos on lajikevinkkejä niin mieluusti kuulisin kokemuksia!

  VastaaPoista
 6. Tanskalaista maajussia napitetaan täälläkin aina kun ehditään!

  VastaaPoista
 7. Kevättä odotellessa. On kyllä komea lista noita youtuben aarteita. Itse en sitä kautta ole paljoa katsellut mutta nyt kun on noin kattava lista niin taidampa joku ilta nauliutua koneelle.

  VastaaPoista
 8. Hei ihania uusia youtubelinkkejä! Suurkiitos, pitää heti tutustua.

  VastaaPoista
 9. Kiitos linkkivinkeistä :) Mukavaa tutustua muiden suosikkeihin ja löytää uusia inspislähteitä niiden kautta :)

  Tuo teidän kasvihuone, älä turhia sen kanssa kainostele jos toimii! Meillä on kaupasta ostetut kevytkennokasvarit, jotka ovat olleet niin huonoja hankintoja, että ne tunnetaan nykyään nimellä kirotut kasvihuoneet :D

  VastaaPoista
 10. Kaks kasvihuonetta kuullostaa huimalta :) minkälaista toista olet miettinyt. Mä olen jotenkin mieltynyt noihin seinustalla oleviin ja tietenkin myös simohilloa maksaviin brittikasvareihin ����

  VastaaPoista
 11. Kyllä tuo kasvihuone on tänä vuonna poistolistalla. Muovit on ihan haperot ja muovinpalasia ympäri pihaa ja kasvihuonetta. Muuten ehkä vaihtaisin pelkät muovit, mutta puuosatkin hajoaa käsiin ja huone on epäkäytännöllisen pieni omiin tarpeisiini. Tuo samainen paikka olisi hyvä uudelle kasvihuoneelle, sillä se sulaa ensimmäisenä keväällä, mutta ei siihen kovin suurta tilalle saa.

  VastaaPoista
 12. Tuo kasvihuone on ihan hyvä, jos kerta toimii asiassaan :) Sai minut jopa miettimään ekaa kertaa, että mitä jos päätyisin vaikka itsekin muoviseen kasvihuoneeseen, siihen asti kunnes saan jonkun tekemään minulle unelmieni (?) mallin vanhoista ruutuikkunoista. Voisin sitä odotellessa vaikka harjoitella puutarhurointia muovihuoneen uumenissa.

  VastaaPoista
 13. Kiitos vinkeistä! Tuo salaatin kylvö kasvihuoneeseen näin keväällä onkin loistava idea, jota taidan kokeilla itsekin. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
 14. Ihanan vaatimaton kyhäelmä tuo pieni kasvihuone. Vanhemmillani oli samanlainen mutta pienempi ja hyvin toimi.

  VastaaPoista
 15. Tänä talvena sai tosiaan jännätä vähän vankempitekoisemmankin kasvihuoneen puolesta, kun katolla oli niin jäätävä kinos lunta! Teillä päin on varmasti ollut vielä enemmän, mutta hienoa että kasvarisi selvisi talvesta :)

  Kiitos tuhannesti Youtube-vinkeistä, täytyypä ruveta heti katsastamaan! Way out west blowing blog näyttää ainakin ensisilmäyksellä vaaralliselta tällaiselle ikuiselle heppatytölle, ratsastusvideot Irlannin "ihan ok" maisemissa täytyy varmaan skipata ettei tule mitään kummia päähänpistoja ruveta haikailemaan taas hevosten hankinnasta... :D

  VastaaPoista
 16. Tomaatit on niin ihania, oih ja voih <3 Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kanojen pito omavaraisuuden näkökulmasta

Joukko omavaraisuusbloggareita päätti kirjoittaa yhdessä kanojen pidosta. Linkkaan muiden blogit alas, niin pääset lukemaan nekin ja saat kenties eri näkökulmia, ideoita ja ajatuksia. Suhteeni kanoihin omavaraistaloudessa on hieman ristiriitainen. En voi sanoa olevani kananmunien (tai kanojen) suhteen omavarainen, koska ostan kanojen rehun, kalkin, vitamiinit ja kuivikkeet. Lisäksi kanoilla on talvella lämpölamppu. Voi olla, että jos en aikaisemmin kanoja olisi ottanut, en niitä ottaisi nyt ollenkaan. Kananmunat on kuitenkin osa päivittäistä ruokavaliotani ja kanat ovat oikeasti minulle tärkeitä myöskin lemmikkeinä. Unohdun välillä kanojen seuraan pitkiksi ajoiksi... Koska en toistaiseksi kanoista halua luopua, tarkoitukseni on kasvattaa kanoille enemmän ravintoa talvenkin varalle. Kesällä ostorehun tarve vähenee huomattavasti, kun kanat etsivät ravintoa luonnosta. Talven varalle voin kuivata villiyrttejä, marjoja ja kerppuja, mutta ne ei yksinään riitä. Kun aloin suun

Mitä kuuluu?

 Pakko oli kaivaa vanha blogi esiin ja tulla kirjoittamaan, kun en enää jaksa puhuakaan, mutta ajatuksia pitäisi silti saada purkaa. Tänään lampaita hoitaessa iski lujaa vasten kasvoja viime aikojen tapahtumat.  Palokankaalla oli muutama viikko sitten tulipalo. Talo on asumiskelvoton. Tiitus-kissa ja yksi pentunsa eivät lopulta selvinneet palosta. Muistakin eläimistä Veikkaa lukuunottamatta olen joutunut luopumaan. Lampaita hyvästellessä tajusin, että arki jota olin rakentanut onkin nyt poissa ja pitäisi opetella elämään toisenlaista arkea, jossain muualla.  Nykyään päivät tuntuvat menevän vain töitä tehdessä. Vapaa-aika ei sano minulle enää mitään. Somessa roikkuminen on vaihtunut lukuisiin puhelinsoittoihin ja asioiden järjestelemisiin.  Epätietoisuus on koko ajan läsnä. Vakuutusyhtiöltä odotan vielä päätöstä. Mitä teen talon kanssa? Pääsenkö vielä joskus muuttamaan takaisin Palokankaalle? Haluanko? Pystynkö?  Pitäisi ostaa vaatteita, mutta miten se onkaan niin vaikeaa? Turhauttaa mi

7 vuotta sitten muutin maalle

7 vuotta sitten muutin Helsingistä Kangasniemelle äitini kotitilalle Lautakankaalle.  Tarkoitus oli suorittaa lähihoitajaopintojen kaksi viimeistä työharjoittelua Kangasniemen terveyskeskuksessa. Työharjoittelun jälkeen jäinkin sinne töihin, kävin keväällä tyhjentämässä Helsingistä opiskelijakämpän ja täällä sitä vielä ollaan, vaikka kovin moni sitä epäili. Minulla ei ollut autoa, ajokortista puhumattakaan, joten talven kuljin kirkonkylälle ensin n. 3 kilometriä valtatien vartta tarpoen ja loput linja-autolla. Kevään tullen linja-auto vaihtui polkupyörään. 15 kilometrin matka valtatietä sujui nopeammin pyörällä, kuin jalan ja linja-autolla. Nautin aikaisista aamuista pyörän selässä, eikä vesisateita pahemmin kohdalle osunut. Yhden kotimatkan muistan, kun oli vastatuuli ja teki mieli paiskata pyörä ojaan. Välillä hemmottelin itseäni taksikyydillä. Kaupasta lähti usein mukaan ruuan lisäksi mansikka-lime Juissia, Pringles-sipsejä ja mozzarellapakastepizzaa. Etenkin sitten, kun pikkusisko