Siirry pääsisältöön

Yhteispostaussarja: suunnitelmien eteneminen ja suosituksia

On jälleen joka kuun ensimmäisen maanantain yhteispostauksen aika. 
Minulta jäi maaliskuun yhteispostaus tekemättä motivaationpuutteen vuoksi. Nyt kuitenkin ryhdistäydyin ja aloitin tämän tekstin kirjoittamisen hyvissäajoin.

Tällä kerralla kerron vähän suunnitelmien etenemisestä (linkki suunnitelmiin) ja kirja-/ohjelma-/YouTube-suosituksistani.

Aika huonosti listasin tulevan kauden suunnitelmiani ja lumen ollessa vielä paksusti maassa, monien suunnitelmien toteutuminen odottaa vielä. Siemeniä olen kuitenkin kylvänyt jo jonkin aikaa sisällä. 
Tomaatit ovat jo pienellä taimella ja ensimmäinen koulinta on tehty. Laskeskelin, että minulla on tällä hetkellä yli 80 taimea. Lisäksi tein joillekin vanhoille siemenille idätystestejä. Ainakin salaatti itää vielä hyvin, vaikka siemenet ovat monta vuotta vanhoja. 
Kasvihuoneeseen olen jo kylvänyt salaatin siemeniä, jospa ne siellä itäisivät keleistä huolimatta. Minun oli tarkoitus syksyllä purkaa tuo pikkuruinen kasvihuone, sillä se on parhaat päivänsä nähnyt ja olin ihan varma, että se romahtaisi talven aikana. Saa tuo kuitenkin tämän kesää vielä pystyssä olla, kerran vielä pystyssä onkin. Kuitenkin ison kasvihuoneen hankkiminen/tekeminen houkuttaa päivä päivältä enemmän. Vielä kuitenkin mietin sellaiselle parasta paikkaa. Rumuutensa vuoksi haluaisin sen katseilta pois, mutta se tarkoittaisi talvella pitkän polun lapioimista, jotta pääsisin lumia pudottelemaan. Minulla ei todellakaan ole varaa isojen lumimassojen kestävään kasvihuoneeseen. Ja toisaalta, mitä paremmin kasvihuoneelle pääsee talvella, sitä aiemmin voisin sen ottaa keväällä käyttöön, kun ei tarvitsisi odottaa lumien sulamista.

Tällainen parhaat päivänsä nähnyt kasvihuone pihassa tönöttää. Nyt se on kyllä saanut armahduksen, sillä olen jo vienyt taimia sinne köllöttelemään auringossa.

Ja sitten niihin suosituksiin... Kirjoja olenkin jo suositellut edellisessä yhteispostauksessani, joten saatte hakeutua sinne lukemaan ne. Permakulttuuri-aiheisen kirjan olen vihjannut viimeisimmässä postauksessani.

Televisio-ohjelmista lempparini on tietenkin Tanskalainen maajussi. Sen uusin tuotantokausi on nähtävissä Yle Areenassa. Harmikseni tällä kaudella oli vain seitsemän jaksoa, joskin jakson kesto on hieman pidentynyt. 

Lisäksi olen Yle Areenasta katsonut Kekseliäs nikkari-sarjaa, jossa norjalainen perheellinen mies suunnittelee eriskummallisia keksintöjä perheen tilalla.
Muuten en pahemmin televisio-ohjelmia katso. Välillä Strömsössä on mielenkiintoisia aiheita ja ne jostain bongatessani saatan jakson katsoa. 

Televisio-ohjelmia enemmän suosin nykyään YouTubea. Sieltä katson jokaisen Talasbuan, Way Out West Blow-in blogin, Charles Dowdingin ja HuwsNurseryn videot. Juurikaan en muita tubettajia seuraa säännöllisesti, mutta yksittäisiä mielenkiintoisia videoita saatan katsoa. Yksi tällainen on Neversink Farm.
Tykkään myös katsoa kahta kiinalaista nuorta tubettajaa, sillä videot ovat todella mielenkiintoisia ja "herkullisia". 
Ensimmäinen on yunnanilainen tyttö, joka auttaa elättämään perhettään videoilla ja suurella puutarhalla saamillaan tuloilla. Videot löytyvät nimellä  滇西小哥
Toinen taas on 李子柒 (videoihin pääset kopioimalla nimet ja lisäämällä YouTuben hakukenttään, en osannutkaan laittaa suoraa linkkiä).

Yhteispostaussarjan muut blogit:

Kommentit

 1. Kiinalaiset tubettajat kuulostavat todella mielenkiintoisilta, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Youtubesta on mukava katsella videoita aina välillä, harrastan itsekin sitä joskus.

  VastaaPoista
 3. Laitoin myös lisää salaattia kasvihuoneeseen viikonloppuna, jos vaikka onnistuisi se jatkuvan sadon menetelmä kerrankin, eikä olisi kaikki salaatit samaan aikaan satovalmiita.

  VastaaPoista
 4. Ei ole kasvihuonettakaan ulkonäköön katsomista kunhan se toimii. Mulla oli aiemmin samantyyppinen, mutta vain kaapin kokoinen. Hienoja tomaatteja siellä valmistui.

  VastaaPoista
 5. No mutta, jos tuo kasvihuone toimii, niin antaa näyttää miltä näyttää! 80 tomaattia kuulostaa mahtavalta, itse yritän tänä keväänä hillitä itseäni kun viimeksi lähti lapasesta eikä ollutkaan tilaa taimille. Jos on lajikevinkkejä niin mieluusti kuulisin kokemuksia!

  VastaaPoista
 6. Tanskalaista maajussia napitetaan täälläkin aina kun ehditään!

  VastaaPoista
 7. Kevättä odotellessa. On kyllä komea lista noita youtuben aarteita. Itse en sitä kautta ole paljoa katsellut mutta nyt kun on noin kattava lista niin taidampa joku ilta nauliutua koneelle.

  VastaaPoista
 8. Hei ihania uusia youtubelinkkejä! Suurkiitos, pitää heti tutustua.

  VastaaPoista
 9. Kiitos linkkivinkeistä :) Mukavaa tutustua muiden suosikkeihin ja löytää uusia inspislähteitä niiden kautta :)

  Tuo teidän kasvihuone, älä turhia sen kanssa kainostele jos toimii! Meillä on kaupasta ostetut kevytkennokasvarit, jotka ovat olleet niin huonoja hankintoja, että ne tunnetaan nykyään nimellä kirotut kasvihuoneet :D

  VastaaPoista
 10. Kaks kasvihuonetta kuullostaa huimalta :) minkälaista toista olet miettinyt. Mä olen jotenkin mieltynyt noihin seinustalla oleviin ja tietenkin myös simohilloa maksaviin brittikasvareihin ����

  VastaaPoista
 11. Kyllä tuo kasvihuone on tänä vuonna poistolistalla. Muovit on ihan haperot ja muovinpalasia ympäri pihaa ja kasvihuonetta. Muuten ehkä vaihtaisin pelkät muovit, mutta puuosatkin hajoaa käsiin ja huone on epäkäytännöllisen pieni omiin tarpeisiini. Tuo samainen paikka olisi hyvä uudelle kasvihuoneelle, sillä se sulaa ensimmäisenä keväällä, mutta ei siihen kovin suurta tilalle saa.

  VastaaPoista
 12. Tuo kasvihuone on ihan hyvä, jos kerta toimii asiassaan :) Sai minut jopa miettimään ekaa kertaa, että mitä jos päätyisin vaikka itsekin muoviseen kasvihuoneeseen, siihen asti kunnes saan jonkun tekemään minulle unelmieni (?) mallin vanhoista ruutuikkunoista. Voisin sitä odotellessa vaikka harjoitella puutarhurointia muovihuoneen uumenissa.

  VastaaPoista
 13. Kiitos vinkeistä! Tuo salaatin kylvö kasvihuoneeseen näin keväällä onkin loistava idea, jota taidan kokeilla itsekin. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
 14. Ihanan vaatimaton kyhäelmä tuo pieni kasvihuone. Vanhemmillani oli samanlainen mutta pienempi ja hyvin toimi.

  VastaaPoista
 15. Tänä talvena sai tosiaan jännätä vähän vankempitekoisemmankin kasvihuoneen puolesta, kun katolla oli niin jäätävä kinos lunta! Teillä päin on varmasti ollut vielä enemmän, mutta hienoa että kasvarisi selvisi talvesta :)

  Kiitos tuhannesti Youtube-vinkeistä, täytyypä ruveta heti katsastamaan! Way out west blowing blog näyttää ainakin ensisilmäyksellä vaaralliselta tällaiselle ikuiselle heppatytölle, ratsastusvideot Irlannin "ihan ok" maisemissa täytyy varmaan skipata ettei tule mitään kummia päähänpistoja ruveta haikailemaan taas hevosten hankinnasta... :D

  VastaaPoista
 16. Tomaatit on niin ihania, oih ja voih <3 Mukavaa huhtikuuta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat

Tänään käynnistyi tälle vuodelle yhteispostaussarja. Laitan tämän postauksen loppuun linkit muihin aihetta käsitteleviin blogeihin. Yhteispostaussarja on hyvä tapa saada eri näkökulmia ja kokemuksia vähällä vaivalla ja itselle rutiinia blogin päivittämiseen. 
Sarjan ensimmäisen osan aiheena on talven kuulumiset ja tulevan kauden suunnitelmat. Normaalisti tähän aikaan vuodesta minulla olisi jo tarkka suunnitelma ja visio tulevasta vuodesta, mutta tällä hetkellä pää lyö tyhjää. Visio tilani kehittämisestä on kutakuinkin sama, kuin aiempinakin vuosina. Tänä vuonna kuitenkin toivoisin saavani enemmän asioita aikaan. 

Pihapiiriä ympäröi tupa, navetta ja aitta. Pihalle mietin kasvilavoja hyödyntääkseni "joutomaan". Kasvilavat on myös helppo suojata kanoilta, jotka tykkäävät kylpeä niissä.

Haaveilen pihasaunasta ja olen miettinyt tämän tönön entisöintiä. Se on alunperin sauna ollutkin, mutta edelliset asukkaat muuttivat sen verstaaksi. Sillekin olisi käyttöä, mutta tilat ovat hyvi…

Yhteispostaussarja: eteneminen ja puutarhani marjat

Jälleen on omavaraisbloggaajien yhteispostauksen aika.  Tässä osassa kerron hieman etenemisistä ja puutarhani marjoista, kuten otsikkokin jo kertoo.
Toukokuu on ollut todella kiireinen ja stressiltäkään en ole välttynyt. Minulla oli kuuden viikon työharjoittelu ja näyttö, johon kasasin itselleni paineita. Niistä kuitenkin selvittiin kiitettävin arvosanoin, joten nyt voin hetkeksi huokaista (ja rynnätä kasvimaalle). Kesäkin toki menee opiskellessa, mutta ehkä ehdin myös nauttia kesästä.
Kasvimaalle olen saanut vasta sipulit ja kolme riviä perunaa. Työharjoittelu imi lähes kaiken mehun itsestäni, joten voimia ei juurikaan kotitöihin ja kasvimaalle jäänyt. Viime viikko taas oli rennompi, mutta huonoin aika kylvää tai istuttaa mitään. Kasvimaan olen kuitenkin viime viikolla saanut muokattua ja kitkettyä, joten ei viime viikko ihan turha ollut. Ja muutenkin vasta kesäkuun puolenvälin jälkeen on turvallisinta mitään hallanarkaa laittaakaan avomaalle. 
Pihan ja kasvimaan aitaaminen on ollut…

Yhteispostaussarja: kasvimaa ja maanparannus

Tänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.
Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin. Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...
Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin…