Siirry pääsisältöön

Yhteispostaussarja: kasvimaa ja maanparannusTänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.

Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin.
Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...

Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin kannalta hyödyllisiä, mutta saan samalla myös pihan pinta-alaa käyttöön. Maa siinä on niin kovaa, että peruskasvimaata siihen ei saisi, muuten kuin ajan kanssa no dig-menetelmällä. Hyvä menetelmä onkin, paitsi jos pihalla häärii kanoja ja koiria.

Kasvulavat ajattelin tehdä hugelkultur-menetelmää soveltaen. Olen myös ottanut biohiilen käyttöön ja meinaan kokeilla sen tekemistä itse, sillä materiaalia tämä paikka on täynnä. Ja jälleen, biohiilestäkin on tulossa oma postauksensa. Lähtisi tämä teksti muuten kovasti rönsyilemään ja venähtäisi pitkäksi...

Kasvimaan pidossa minulla on pari periaatetta, joita pyrin noudattamaan:
EI muovia (eli ei juuriestemattoja, muovisia kasvulaatikoita/laastipaljuja, ei muovisia nimikylttejä jne.), poikkeuksen tekee kaaliverkko ja hallaharso. 
EI keinotekoisia lannotteita ja torjunta-aineita. Tuo bokashi nyt mietityttää, koska siinä käytettävä rouhe sisältää erilaisia mikrobeja ja hiivasieniä. Tokihan niitä esiintyy luonnossa, mutta en ole löytänyt tietoa mistä ne on siihen rouheeseen hankittu. Kuitenkin jos bokashimulta on niin hyvää ja ihmeellistä, kuin mitä hehkutetaan, niin... Ja on se kuitenkin paljon parempi vaihtoehto, kuin markkinoiden keinotekoiset lannoitteet.

Ihan mielenkiinnosta viljelen eri menetelmillä, jotta voin vertailla niiden toimivuutta keskenään. Tulen vielä tämän kuun aikana tekemään postauksen eri kasvualustojen tekemisestä ja niiden plussista ja miinuksista.

 Muut aiheesta kirjoittaneet:

Kommentit

 1. Minulla on bokashi vasta ihan kokeilussa. Tarkoituksena oli Helsingissä talviaikaan harjoitella, mutta vielä en saanut toimimaan haluamallani tavalla. Ehken pilkkonut riittävän pieniksi.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista seurata kasvimaasi kehittymistä! Suunnitelmasi kuulostavat tosi hyviltä. Bokashia olisi kiva itsekin kokeilla. Aurinkoista toukokuuta!

  VastaaPoista
 3. Meillä on ollut muutaman vuoden noi bokashit käytössä. Tai oikeastaan vain talviaikaan, koska meillä ei ole lämpökompostoria. No, minusta on jotenkin todella tyhmää joutua pilkkomaan kaikki bokashiin menevä biojäte. Tästä syystä minun pönttöni eivät aina oikein toimi ja pissaa ei heru. Samaten en ole saanut jätettä muuttumaan mullaksi. Mutta silti olen tätä puolihassua jätettä laitellut kasvimaalle. Ei siitä ainakaan haittaa ole ollut!

  VastaaPoista
 4. Bokashiin pitäisi perehtyä minunkin. Minulla on myös hugelkultur-penkkejä ensimmäistä vuotta viljelyssä. Tosi mielenkiintoista kuulla sitten kasvukauden edetessä mitä sinä olet tykännyt! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut todella tyytyväinen hugelkultur-penkkiin aikaisempina vuosina. Voittaa mennen tullen pelkän "pellon".

   Poista
 5. Kanat ja koirat osaavat todella järjestää pieniä mutkia matkaan no dig -penkeissä! Meillä ainakin moni no dig -penkki on muuttunut dig -penkiksi, niin antaumuksella ovat kanat niitä kaivelleet.

  Hauska seurailla, millaisia tuloksia saat eri viljelymenetelmiä kokeilemalla.

  VastaaPoista
 6. Bokashin sisältö on ollut haastavaa selvittää liikesalaisuuksien vuoksi. Yritin sitä pari vuotta sitten. Ei sitä kukaan tai mikään saanut minulle avattua. Yritin jopa ajatusta prosessille avata itselleni eikä sekään onnistunut. Toinen bloggari lähetti mulle aineet ja laitoksen. Enkö sen jälkeenkään ymmärtänyt. Opin kuitenkin: pilko kaikki pieneksi siis todella pieneksi. Näin saa nopeimman tuloksen.

  VastaaPoista
 7. Meillä on bokashi ja olemme pitäneet siitä. Näin siis kaupunkiasunnossa, tuvalla meillä on lämpökompostori. Jos emme bokashoisi kotona jäisi meillä hurja määrä biojätettä hyödyntämättä. Siellä taloyhtiön bioroskiksessa ne eivät hyödyntäisi meidän kasvimaita :)

  Bokashin myötä tajuaa myös sen määrän mitä ja millaista biojätettä tuottaa, varsin opettavainen kokemus :)

  VastaaPoista
 8. Bokashiin pitäisi tutustua. Se kuulostaa tosi hyvältä. Mukavaa toukokuuuta <3

  VastaaPoista
 9. Biohiiltä en ole testannut. Ainoastaan uuneista hiilet ole käyttänyt puutarhassa. Raivaamassani vatukosta löytyi yllätyksekseni aika paljon hiiltä ja hiiltyneitä oksia. Positiivinen yllätys siis :D

  VastaaPoista
 10. Toi biohiili on selkeesti tämän vuoden in-juttuja, niin monella sitä on käytössä. Meilläkin, mutta käytetään myös savirouhetta. Niiden yhdistelmä on ollut tosi hyvä hellehirveydessä ;)

  Ai miten mun varpaita kipristeli ensimmäistä kuvaa katsellessa :D Mun varpaat ei yhtään tykkää kylmästä ja ainakin meillä maa on vielä niin kylmä, että suonenveto on taattu jos paljain varpain pihalla taapertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei täälläkään vielä tarkene paljain jaloin. Viime vuoden toukokuulta tuo kuitenkin muistaakseni on. Jalat on hyvä indikaattori sipulien istutukseen, jos jalkoja paleltaa, ei sipulia kannata istuttaa ettei ala kukkimaan. Tällöin sipulit eivät säily talven yli (tuli vielä testattua viime vuonna ja totta oli).

   Poista
  2. Tuohan on tosi hauska ajatus! Perunoihinkin liittyy tuollainen vanhan kansan viisaus, jonka mukaan perunat voi istuttaa silloin, kun emäntä kestää istua paljaalla pepullaan maahan :D

   Poista
 11. Meillä on bokashi ollut käytössä "lämpimään" aikaan nyt kolme vuotta. Nopeuttaa maatumista, toisaalta sitä aikaa, jonka on tekeentymässä omissa liemissään ei huomaa laskea. Pienistäminen minulta tahtoo unohtua, jos joskus harvoin on jotain isompaa laitettavaa, mutta harvoin on. Uskallan kyllä suositella :)

  VastaaPoista
 12. Käytännössä oli pakkokin turvautua bokashiin, kun taloyhtiössä on vain biojäteastia ja se lähtee autolla jonnekin.

  VastaaPoista
 13. Itse en ole bokashirouheen aineksista huolissani. Jotenkin ajattelen vähän lapsellisesti ettei rouhe ole sen luonnottomampaa kuin vaikka maitohappobakteerikapselit :D

  VastaaPoista
 14. Bokashi kiinnostaisi myös minua. Meillä on kaksi isoa lämpökompostoria, mutta kokonaisuudessaan meillä ei silti ole tuo komposti homma hanskassa. Pitäisi löytää aikaa ja inspiraatiota todella perehtyä aiheeseen.

  VastaaPoista
 15. Oletko ajatellut ostaa oman biohiilettimen vai vuokrata sellaisen? Vai onko kenties hankinta jo tehty :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Ilahduta minua kommentilla!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kanojen pito omavaraisuuden näkökulmasta

Joukko omavaraisuusbloggareita päätti kirjoittaa yhdessä kanojen pidosta. Linkkaan muiden blogit alas, niin pääset lukemaan nekin ja saat kenties eri näkökulmia, ideoita ja ajatuksia. Suhteeni kanoihin omavaraistaloudessa on hieman ristiriitainen. En voi sanoa olevani kananmunien (tai kanojen) suhteen omavarainen, koska ostan kanojen rehun, kalkin, vitamiinit ja kuivikkeet. Lisäksi kanoilla on talvella lämpölamppu. Voi olla, että jos en aikaisemmin kanoja olisi ottanut, en niitä ottaisi nyt ollenkaan. Kananmunat on kuitenkin osa päivittäistä ruokavaliotani ja kanat ovat oikeasti minulle tärkeitä myöskin lemmikkeinä. Unohdun välillä kanojen seuraan pitkiksi ajoiksi... Koska en toistaiseksi kanoista halua luopua, tarkoitukseni on kasvattaa kanoille enemmän ravintoa talvenkin varalle. Kesällä ostorehun tarve vähenee huomattavasti, kun kanat etsivät ravintoa luonnosta. Talven varalle voin kuivata villiyrttejä, marjoja ja kerppuja, mutta ne ei yksinään riitä. Kun aloin suun

Mitä kuuluu?

 Pakko oli kaivaa vanha blogi esiin ja tulla kirjoittamaan, kun en enää jaksa puhuakaan, mutta ajatuksia pitäisi silti saada purkaa. Tänään lampaita hoitaessa iski lujaa vasten kasvoja viime aikojen tapahtumat.  Palokankaalla oli muutama viikko sitten tulipalo. Talo on asumiskelvoton. Tiitus-kissa ja yksi pentunsa eivät lopulta selvinneet palosta. Muistakin eläimistä Veikkaa lukuunottamatta olen joutunut luopumaan. Lampaita hyvästellessä tajusin, että arki jota olin rakentanut onkin nyt poissa ja pitäisi opetella elämään toisenlaista arkea, jossain muualla.  Nykyään päivät tuntuvat menevän vain töitä tehdessä. Vapaa-aika ei sano minulle enää mitään. Somessa roikkuminen on vaihtunut lukuisiin puhelinsoittoihin ja asioiden järjestelemisiin.  Epätietoisuus on koko ajan läsnä. Vakuutusyhtiöltä odotan vielä päätöstä. Mitä teen talon kanssa? Pääsenkö vielä joskus muuttamaan takaisin Palokankaalle? Haluanko? Pystynkö?  Pitäisi ostaa vaatteita, mutta miten se onkaan niin vaikeaa? Turhauttaa mi

7 vuotta sitten muutin maalle

7 vuotta sitten muutin Helsingistä Kangasniemelle äitini kotitilalle Lautakankaalle.  Tarkoitus oli suorittaa lähihoitajaopintojen kaksi viimeistä työharjoittelua Kangasniemen terveyskeskuksessa. Työharjoittelun jälkeen jäinkin sinne töihin, kävin keväällä tyhjentämässä Helsingistä opiskelijakämpän ja täällä sitä vielä ollaan, vaikka kovin moni sitä epäili. Minulla ei ollut autoa, ajokortista puhumattakaan, joten talven kuljin kirkonkylälle ensin n. 3 kilometriä valtatien vartta tarpoen ja loput linja-autolla. Kevään tullen linja-auto vaihtui polkupyörään. 15 kilometrin matka valtatietä sujui nopeammin pyörällä, kuin jalan ja linja-autolla. Nautin aikaisista aamuista pyörän selässä, eikä vesisateita pahemmin kohdalle osunut. Yhden kotimatkan muistan, kun oli vastatuuli ja teki mieli paiskata pyörä ojaan. Välillä hemmottelin itseäni taksikyydillä. Kaupasta lähti usein mukaan ruuan lisäksi mansikka-lime Juissia, Pringles-sipsejä ja mozzarellapakastepizzaa. Etenkin sitten, kun pikkusisko