Tänä vuonna kasvimaani tulee olemaan suurempi ja toisenlainen kuin aikaisempina vuosina. Viime vuoden sato alkaa olla syötynä, joten tänä vuonna satomäärää on tarkoitus kasvattaa runsaasti. Lisäkseni tässä huushollissa syövät kissat, koirat, kanat ja kanit, joten paljon saakin satoa kerätä ja säilöä.
Jotta saisin maksimaalisen sadon, tulee viljelyalaa reilusti lisää ja otan muutaman uuden jutun testiin. Aloitin maaliskuussa bokashoinnin ja ensimmäinen multatehdas on juuri valmistunut ja toinen tekeytymässä. Bokashimulta on todella ravinteikasta ja siinä on enemmän hyödyllisiä mikrobeja tallella verrattuna perinteiseen lämpökompostimultaan. Bokashista minun on tarkoitus tehdä myöhemmin vielä postaus, kunhan olen kokenut multatehdasvaiheenkin.
Bokashin lisäksi maanparannukseen käytän pupulan ja kanalan pehkua, lehtiä, risuja, isompaa puuta, ruohikkoa, apilaa, nokkosta...
Tarkoitukseni on kyhätä piha täyteen (noh, ei nyt heti tänä vuonna ihan täyteen) kasvulavoja. Ne on jo ergonomiankin kannalta hyödyllisiä, mutta saan samalla myös pihan pinta-alaa käyttöön. Maa siinä on niin kovaa, että peruskasvimaata siihen ei saisi, muuten kuin ajan kanssa no dig-menetelmällä. Hyvä menetelmä onkin, paitsi jos pihalla häärii kanoja ja koiria.
Kasvulavat ajattelin tehdä hugelkultur-menetelmää soveltaen. Olen myös ottanut biohiilen käyttöön ja meinaan kokeilla sen tekemistä itse, sillä materiaalia tämä paikka on täynnä. Ja jälleen, biohiilestäkin on tulossa oma postauksensa. Lähtisi tämä teksti muuten kovasti rönsyilemään ja venähtäisi pitkäksi...
Kasvimaan pidossa minulla on pari periaatetta, joita pyrin noudattamaan:
EI muovia (eli ei juuriestemattoja, muovisia kasvulaatikoita/laastipaljuja, ei muovisia nimikylttejä jne.), poikkeuksen tekee kaaliverkko ja hallaharso.
EI keinotekoisia lannotteita ja torjunta-aineita. Tuo bokashi nyt mietityttää, koska siinä käytettävä rouhe sisältää erilaisia mikrobeja ja hiivasieniä. Tokihan niitä esiintyy luonnossa, mutta en ole löytänyt tietoa mistä ne on siihen rouheeseen hankittu. Kuitenkin jos bokashimulta on niin hyvää ja ihmeellistä, kuin mitä hehkutetaan, niin... Ja on se kuitenkin paljon parempi vaihtoehto, kuin markkinoiden keinotekoiset lannoitteet.
Muut aiheesta kirjoittaneet:
Kohti laadukkaampaa elämää
Urban Farming
Elämää korvessa
Korkeala
Maalaiskaupungin piha
Alussa oli Vehkosuo
Riippumattomammaksi
Laura eli Javis
Torpan Tyttö
Sorakukka
Villa Koira
Ku ite tekee
Maatiaiskanasen Elämää
Luomulaakso
Stellan kolmas luonto
Talopäiväkirja/omavarainen.fi
Rakkautta ja maanantimia
Urban Farming
Elämää korvessa
Korkeala
Maalaiskaupungin piha
Alussa oli Vehkosuo
Riippumattomammaksi
Laura eli Javis
Torpan Tyttö
Sorakukka
Villa Koira
Ku ite tekee
Maatiaiskanasen Elämää
Luomulaakso
Stellan kolmas luonto
Talopäiväkirja/omavarainen.fi
Rakkautta ja maanantimia
Minulla on bokashi vasta ihan kokeilussa. Tarkoituksena oli Helsingissä talviaikaan harjoitella, mutta vielä en saanut toimimaan haluamallani tavalla. Ehken pilkkonut riittävän pieniksi.
VastaaPoistaMielenkiintoista seurata kasvimaasi kehittymistä! Suunnitelmasi kuulostavat tosi hyviltä. Bokashia olisi kiva itsekin kokeilla. Aurinkoista toukokuuta!
VastaaPoistaMeillä on ollut muutaman vuoden noi bokashit käytössä. Tai oikeastaan vain talviaikaan, koska meillä ei ole lämpökompostoria. No, minusta on jotenkin todella tyhmää joutua pilkkomaan kaikki bokashiin menevä biojäte. Tästä syystä minun pönttöni eivät aina oikein toimi ja pissaa ei heru. Samaten en ole saanut jätettä muuttumaan mullaksi. Mutta silti olen tätä puolihassua jätettä laitellut kasvimaalle. Ei siitä ainakaan haittaa ole ollut!
VastaaPoistaBokashiin pitäisi perehtyä minunkin. Minulla on myös hugelkultur-penkkejä ensimmäistä vuotta viljelyssä. Tosi mielenkiintoista kuulla sitten kasvukauden edetessä mitä sinä olet tykännyt! 😊
VastaaPoistaOlen ollut todella tyytyväinen hugelkultur-penkkiin aikaisempina vuosina. Voittaa mennen tullen pelkän "pellon".
PoistaKanat ja koirat osaavat todella järjestää pieniä mutkia matkaan no dig -penkeissä! Meillä ainakin moni no dig -penkki on muuttunut dig -penkiksi, niin antaumuksella ovat kanat niitä kaivelleet.
VastaaPoistaHauska seurailla, millaisia tuloksia saat eri viljelymenetelmiä kokeilemalla.
Bokashin sisältö on ollut haastavaa selvittää liikesalaisuuksien vuoksi. Yritin sitä pari vuotta sitten. Ei sitä kukaan tai mikään saanut minulle avattua. Yritin jopa ajatusta prosessille avata itselleni eikä sekään onnistunut. Toinen bloggari lähetti mulle aineet ja laitoksen. Enkö sen jälkeenkään ymmärtänyt. Opin kuitenkin: pilko kaikki pieneksi siis todella pieneksi. Näin saa nopeimman tuloksen.
VastaaPoistaMeillä on bokashi ja olemme pitäneet siitä. Näin siis kaupunkiasunnossa, tuvalla meillä on lämpökompostori. Jos emme bokashoisi kotona jäisi meillä hurja määrä biojätettä hyödyntämättä. Siellä taloyhtiön bioroskiksessa ne eivät hyödyntäisi meidän kasvimaita :)
VastaaPoistaBokashin myötä tajuaa myös sen määrän mitä ja millaista biojätettä tuottaa, varsin opettavainen kokemus :)
Bokashiin pitäisi tutustua. Se kuulostaa tosi hyvältä. Mukavaa toukokuuuta <3
VastaaPoistaBiohiiltä en ole testannut. Ainoastaan uuneista hiilet ole käyttänyt puutarhassa. Raivaamassani vatukosta löytyi yllätyksekseni aika paljon hiiltä ja hiiltyneitä oksia. Positiivinen yllätys siis :D
VastaaPoistaToi biohiili on selkeesti tämän vuoden in-juttuja, niin monella sitä on käytössä. Meilläkin, mutta käytetään myös savirouhetta. Niiden yhdistelmä on ollut tosi hyvä hellehirveydessä ;)
VastaaPoistaAi miten mun varpaita kipristeli ensimmäistä kuvaa katsellessa :D Mun varpaat ei yhtään tykkää kylmästä ja ainakin meillä maa on vielä niin kylmä, että suonenveto on taattu jos paljain varpain pihalla taapertaa :D
Juu ei täälläkään vielä tarkene paljain jaloin. Viime vuoden toukokuulta tuo kuitenkin muistaakseni on. Jalat on hyvä indikaattori sipulien istutukseen, jos jalkoja paleltaa, ei sipulia kannata istuttaa ettei ala kukkimaan. Tällöin sipulit eivät säily talven yli (tuli vielä testattua viime vuonna ja totta oli).
PoistaTuohan on tosi hauska ajatus! Perunoihinkin liittyy tuollainen vanhan kansan viisaus, jonka mukaan perunat voi istuttaa silloin, kun emäntä kestää istua paljaalla pepullaan maahan :D
PoistaMeillä on bokashi ollut käytössä "lämpimään" aikaan nyt kolme vuotta. Nopeuttaa maatumista, toisaalta sitä aikaa, jonka on tekeentymässä omissa liemissään ei huomaa laskea. Pienistäminen minulta tahtoo unohtua, jos joskus harvoin on jotain isompaa laitettavaa, mutta harvoin on. Uskallan kyllä suositella :)
VastaaPoistaKäytännössä oli pakkokin turvautua bokashiin, kun taloyhtiössä on vain biojäteastia ja se lähtee autolla jonnekin.
VastaaPoistaItse en ole bokashirouheen aineksista huolissani. Jotenkin ajattelen vähän lapsellisesti ettei rouhe ole sen luonnottomampaa kuin vaikka maitohappobakteerikapselit :D
VastaaPoistaBokashi kiinnostaisi myös minua. Meillä on kaksi isoa lämpökompostoria, mutta kokonaisuudessaan meillä ei silti ole tuo komposti homma hanskassa. Pitäisi löytää aikaa ja inspiraatiota todella perehtyä aiheeseen.
VastaaPoistaOletko ajatellut ostaa oman biohiilettimen vai vuokrata sellaisen? Vai onko kenties hankinta jo tehty :)
VastaaPoistaTeen biohiilen pelkässä montussa.
Poista